Aile Anayasası
Dünya genelinde bazı istatistikî verileri incelediğimizde aile şirketlerinin iş dünyasındaki oranının dünya ortalamasında yüzde doksan seviyelerinin üzerinde olduğu görülmektedir. Ancak sayının bu kadar çok olmasına karşın aile şirketlerinin ayakta kalma süresi kurumsal şirketlere göre oldukça kısadır. Bu nokta da ise aile şirketlerinin kurumsallaşma ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Bu kurumsallaşma yolculuğunda ilk ve en önemli adımlardan bir tanesi olan aile anayasası, her aile şirketimiz için olmazsa olmaz rol oynamaktadır.
Aile Anayasası Nedir?
Aile anayasası; aile ve şirket arasında bir köprü oluşturan, aile şirketinin sürdürülebilirliğini hedef alan, aile üyeleri ve şirket mensuplarını temel alan ve onların ilke ve prensiplerini belirleyen yazılı bir belgedir. Aynı zamanda aile anayasası aile şirketlerinin misyon, vizyon, değer ve hedeflerini de içermektedir.
Aile Anayasası İçeriğinde Neler Olmalıdır?
Aile anayasalarına baktığımızda içerisinde bulunan temel ilkeler şunlar olmalıdır;
· Aile üyelerinin birbiri ile olan iletişimi ve şirket içi sorumlulukları,
· Aile üyelerinin eğitim stratejileri,
· Aile mülkiyet ve miras devir planlaması,
· Şirket ve aile ilişkisi,
· Aile meclisinin çalışma şekli,
· Aile üyelerinin şirket içerisindeki işe giriş, davranış ve çalışma kuralları,
· Çalışan aile üyelerinin performans göstergeleri ve terfi prosedürleri,
· Çalışan aile üyelerinin emeklilik politikaları.
Tüm bunların yanı sıra aile anayasasının içerisinde tüm aile üyelerinin ve çalışanların ortak görüş ve ihtiyaçlarının ön planda olması, aynı zamanda alınmış olan kararların ciddiyetle uygulanması gerekmektedir.